Przepis na wino
praca, stawianie na naturalność i jeszcze więcej zaangażowania


Tradycyjne metody

Winnica Patria

Wina z winnicy Patria wytwarzane są wyłącznie z upraw własnych, tradycyjnymi metodami winifikacji, bez użycia chemicznych polepszaczy smaku, związków odkwaszających, czy syntetycznych aromatów. Wszelkie czynności związane z uprawą winorośli, jak również zbiór owoców odbywają się w sposób ręczny, co umożliwia stałe monitorowanie jakości krzewów oraz wyselekcjonowanie najlepszych jakościowo owoców do wytwarzania wina.

Przy uprawie nie używamy herbicydów i innych syntetycznych środków ochrony roślin, podczas produkcji nie korzystamy z pomocy filtrów płytowych, napowietrzaczy, czy związków chemicznych wpływających na aromat wina. Taka filozofia tworzenia wina wiąże się ze znaczącym zwiększeniem nakładów pracy i zaangażowania, jakie trzeba włożyć w proces winifikacji, ale dzięki temu udaje się nam uzyskać bardzo dobrej jakości wina o niepowtarzalnym bukiecie i smaku, w pełni odzwierciedlających siedlisko (terroir) i klimat w jakim uprawiane są krzewy winorośli.

W dobie powszechnej chemizacji nasze lokalne wina stanowią więc doskonałą alternatywę dla świadomych, dbających o swoje zdrowie konsumentów. Takich win nie znajdą Państwo na sklepowych półkach.


Wino całkiem dobre, należy się nagroda

Nasza praca oraz wysiłek został doceniony- wina z winnicy Patria były nagradzane na różnych konkursach winiarskich.

Na II Galicyjskim Konkursie Win w 2012 roku Adamant zdobył złoty medal oraz tytuł Championa w kategorii win czerwonych, doceniono również Siberę, która zdobyła brązowy medal w kategorii win białych. Seyval Blanc - pod nazwą Opal - zdobył brązowy medal na VI Święcie Polskiego Wina w Zakrzowie w 2012 roku. Natomiast likierowa Jutrzenka (pod nazwą Cytryn) zdobyła srebrny medal na III Międzynarodowym Galicyjskim Konkursie Win w 2013 roku.

II Galicyjski Konkurs Win

Sibera - brązowy medal w kategorii win białych

 

II Galicyjski Konkurs Win

Adamant - złoty medal

Adamant - Champion w kategorii win czerwonych



Oferta naszych win

Sprzedaż naszych win prowadzimy na terenie winnicy Patria.

Onyks

Onyks powstał z dostosowanej do naszego klimatu niemieckiej odmiany winorośli Rondo. Odmiana ta, charakteryzująca się odpornością na choroby oraz niskie temperatury, pozwala na uzyskanie jakościowych win o niepowtarzalnym smaku oraz aromacie.

Onyks to wino o głębokiej rubinowej barwie, intensywnie owocowe. Umiarkowana kwasowość, delikatne taniny sprawiają, że jest to wino łagodne, dobrze zbalansowane, przyjemne w ustach. Onyks charakteryzuje się bogatym aromatem czerwonych owoców - wiśni, porzeczki, maliny, borówki.

Dobrze komponuje się dziczyzną, daniami z ciemnych mięs, potrawami mącznymi, smażonymi warzywami.

Kategoria: wino czerwone wytrawne
Odmiana: 100% Rondo
Zbiór winogron: wrzesień - październik 2014
Objętość: 750ml
Alkohol: 12% obj.

Rubin

Rubin tworzony jest w 100% ze szczepu Regent. Jest to łagodne wino o niewielkiej zawartości alkoholu (11% obj.) oraz niskiej kwasowości na poziomie 4g/l. Zapach jak i smak wina przesycone są wiśnią, truskawką oraz malinami. Rubin to wino praktycznie pozbawione tanin i goryczy z bardzo delikatną i długą owocową koncówką.

Polecane do potraw na bazie makaronu lub ryżu, dań z drobiu, ryb.

Kategoria: wino czerwone wytrawne
Odmiana: 100% Regent
Zbiór winogron: wrzesień 2015
Objętość: 750ml
Alkohol: 11% obj.

Opal - brązowy medalista VI Święta Polskiego Wina (Zakrzów, 2012)

Wino Opal powstało ze znanej i powszechnie użytkowanej w Polsce odmiany winorośli. Seyval Blanc jest odmianą bardzo plenną, doskonale radzącą sobie w trudnych warunkach klimatycznych, a zarazem dającą dobrej jakości, smaczne wina.

Wina powstałe z odmiany Seyval Blanc cechuje czystość smaku, lekkość oraz świeżość. Charakterystyczna dla tego wina jest wyższa kwasowość, przez co nabiera ono charakteru na podniebieniu i w aromacie; nie jest ono płaskie, mdłe. Bogactwo aromatów, wyczuwalne nuty trawiasto-ziołowe, owocowe oraz mineralność sprawiają, że wino Opal jest ciekawą, nietuzinkową propozycją zarówno dla koneserów jak i początkujących smakoszy.

W kuchni wino Opal doskonale harmonizuje się z białym mięsem, drobiem, rybami, owocami morza oraz sałatkami.

Kategoria: wino białe wytrawne
Odmiana: 100% Seyval Blanc
Zbiór winogron: październik 2011
Objętość: 750ml
Alkohol: 13,5% obj.

Adamant - tytuł Championa, złoty medalista II Galicyjskiego Konkursu Win (Boguchwała, 2012)

Adamant to kupaż popularnie uprawianych w Polsce, dobrze dostosowanych do surowego klimatu odmian winorośli. Odpowiednio pielęgnowane krzewy dają średniej wielkości, granatowe, smaczne owoce, z których uzyskuje się wina o bardzo dobrej jakości.

Wino Adamant cechuje głęboka bordowa barwa z fioletowymi refleksami. Jest to wino subtelne, zrównoważone, o delikatnej strukturze oraz odpowiednim kręgosłupie kwasowym, bogate w aromaty czerwonych owoców: wiśni z pestkami, czarnej porzeczki, jeżyn. W ustach odczuwalne przyjemne wrażenie krągłości oraz owocowe smaki wiśni, czarnej porzeczki. Adamant dojrzewał w kontakcie z dębem, dlatego jego charakterystyczną cechą jest delikatny posmak dębu na finiszu.

W kuchni wino Adamant doskonale harmonizuje się z pieczonymi mięsami, wędlinami, czy makaronami w mięsnych sosach.

Kategoria: wino czerwone wytrawne
Odmiana: Rondo (60%), Regent (30%)
Zbiór winogron: wrzesień - październik 2011
Objętość: 750ml
Alkohol: 12% obj.

Cytryn

Cytryn to kupaż cenionych odmian winorośli uprawianych w polskich winnicach. Odpowiednia pielęgnacja krzewów, selekcja owoców, fermentacja i proporcje łączenia win poszczególnych odmian pozwalają na uzyskanie ciekawego i niepowtarzalnego wina.

Cytryn to mineralno-owocowe wino o słomkowej barwie. W nosie aromaty cytrusowe, ziołowe, trawiaste, w ustach wyczuwalne ziołowe nuty, melon, ananas, skórka z cytryny. Wino zdecydowane, północne w charakterze, świeże o dobrze zrównoważonej kwasowości.

Cytryn stanowi doskonały dodatek do dań rybnych, owoców morza, drobiu, cielęciny, dań warzywnych. Mocno schłodzone będzie również idealnym towarzyszem rozmów w nadchodzącym letnim czasie :).

Kategoria: wino białe wytrawne
Odmiana: Seyval Blanc (60%), Sibera (30%) Bianca (10%)
Zbiór winogron: październik - listopad 2011
Objętość: 750ml
Alkohol: 13,8% obj.

Koral

Koral powstał w 100% z niemieckiego szczepu Regent. Odmiana ta ze względu na dużą odporność na choroby i mrozy oraz wysoką jakość produkowanych z niej win przez wielu uważana jest za obowiązkową do uprawy w polskich winnicach.

Koral to wino o głębokiej rubinowej barwie, świeże, owocowe, o dobrze zbalansowanej kwasowości i delikatnych taninach. Charakteryzuje się subtelnymi aromatami śliwki, jeżyny, pieprzu, w ustach wyczuwalne nuty wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny.

Wino uniwersalne, dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, makaronami, potrawami z grilla, smażonymi warzywami.

Kategoria: wino czerwone wytrawne
Odmiana: Regent (100%)
Zbiór winogron: wrzesień - październik 2012 
Objętość: 750ml
Alkohol: 13,0% obj.

Copyright © 2017 Winnica Patria / Wszystkie prawa zastrzeżone.